Az új, második kiadás alaposan frissült, hogy tükrözze a legfrissebb fejleményeket, és tartalmaz egy új fejezetet a várvárosokról, bővített információkat Alandroalról és Juromenháról, új tudósítást Alegrete és a Serra de Sao Mamede hegységről, valamint új írásokat többek között Badajoz ostromáról, az alentejoi vadvirágokról, a portugál szőlőfajtákról és Marvão lázadó hercegéről. Újabb szállodák és túrák kerültek be, különösen Évora, Monsaraz és Marvão környékén.
Az Alentejo Portugália Andalúziája – a tömegek nélkül – egy mór műemlékekkel, álmos falvakkal és keresztes lovagvárakkal tarkított táj. A tengerpartok fehér homokos, pompás, sziklás öblökkel tarkított, gólyák által lakott, vagy karamellszínű homokkő sziklákkal tarkított strandok. A belső területek városai és falvai a középkor óta alig változtak – a kockacukros házak csoportjai a hegyekbe omlanak a nehézkes várakról. Vannak paloták és számtalan megalitikus műemlék – elveszve a dombos vidéken az olajfaligetekben, vagy a narancsfák és a kiszáradt parafatölgyek között. Vaddisznók és hiúzok kóborolnak a kiterjedt erdőkben és pusztákon – amelyek csodálatos túrázási és hegyi sétákat kínálnak. És az ételek: friss atlanti keszeg, sistergő garnélarák, erdőben nevelt sertéshús és tucatnyi pompás bor, amellyel mindezt leöblíthetjük.
A szakértő szerző és a portugálul folyékonyan beszélő Alex Robinson több mint 20 éve járja, írja és fotózza Portugáliát, és ebben az új kiadásban továbbfejlesztette az Alentejóról szóló útikönyvét, hogy a sikeres utazás ideális kísérője legyen, függetlenül az érdeklődési körtől, életkortól és pénztárcától: a túrázók, a borok és ételek szerelmesei, a hétvégi utazók, a történelemrajongók és a második otthont keresők egyaránt megtalálják a számításukat.